Cerere oferta

""
1
Dimensiune(mm)
x(mm)
Hartie/carton mai grosmentioneaza grosimea
Speciale(gr / mp)
Tiraj(minim 100 coli A2!)
Alte manopere
Observatii
0 /
Nume si prenume
Companie
CUI
Telefon
Termeni si conditiiobligatoriu
Previous
Next

Ghid practic in prepress

Aceasta sectiune abordeaza cateva subiecte tehnice din domeniul prepress care apar frecvent in discutiile cu clientii nostri. Pentru a lamuri toate aspectele tehnice specifice proiectului dumneavoastra, este indicat ca, inainte de a ne furniza elementele grafice, sa luati legatura telefonic, prin mail sau printr-o intalnire directa cu unul dintre consultantii nostri (recomandabil).

Care e diferenta intre RGB si CMYK?

Cele doua sisteme de culori au proprietati si destinatii diferite. Sistemul de culoare RGB este larg folosit in comunicarea electronica, in special de sistemele video (TV, monitoare etc). Sistemul de culoare CMYK, numit si spectru de policromie, este folosit in principal in tipar. De aceea, la tipar se pot folosi si culori speciale (spot) care au nuante ce nu pot fi reproduse din policromie (CMYK). Sistemul de culori RGB este un sistem aditiv (100%R+100%G+100%B = ALB), iar cel CMYK este substractiv (100%C+100%M+100%Y=NEGRU). In realitate se obtine un maro roscat, de aceea intervine si K, respectiv culoarea neagra.

Datorita faptului ca spectrul de culori folosit in tipar (CMYK) este redat in prima faza pe un monitor (RGB), pot aparea discordante intre ceea ce se obtine in tipar si ceea ce a fost vizualizat pe ecran, modul in care este setat monitorul influentand rezultatul.

Din acest motiv este recomandata executarea de matchprint-uri pentru vizualizarea, macar aproximativa, a culorilor de tipar. La randul lor, tipul de suport folosit pentru tiparire (offset, cretat mat sau lucios, cartoane speciale cu diferite grade de alb) si operatiunile ulterioare (lacuire, lacuire UV, plastifiere) influenteaza intr-o masura mai mare sau mai mica nuantele si caracteristicile tiparului.

Exista situatii in care, pentru a obtine anumite nuante, este necesara folosirea unor culori speciale. Numarul lor nu poate fi infinit, ci este restrans de tehnologia de tiparire la cel mult 3.

Recomandari privind folosirea formatelor de fisiere grafice

Fisiere Corel Draw

Este preferabil sa nu se foloseasca documente care includ un numar mare de pagini (recomandabil un numar mai mare de fisiere cu un num?r de maxim 4 pagini pe fisier). In cazul folosirii textelor tip paragraf, este de dorit sa lucrati cu o versiune superioara (minim Corel Draw 10).

Fisiere Adobe Illustrator

Este preferabil ca imaginile sa nu fie incluse in document, ci sa se lucreze cu link-uri si sa nu se foloseasca fisiere *.eps sau *.jpg.

Fisiere Adobe Acrobat

Desi este un format deosebit de popular, se recomanda utilizarea acestuia cu multa prudenta, deoarece se pot genera cu usurinta fisiere inutilizabile pentru tiparire. Aveti grija la compresie si la downsampling! Este formatul cel mai folosit pentru trimiterea interioarelor de carte catre tipografie.
In momentul pregatirii fisierului *.pdf pentru tipografie, trebuie sa se foloseasca optiunea ?pdf for prepress ? composite?.

Fisiere Adobe Photoshop

Nu uitati sa trimiteti fonturile pentru layer-ele ce contin text.

Modalitati de trimitere a elementelor grafice

Fisierele de pana la 8 MB pot fi transmise pe mail.
Pentru fisierele mai mari se va folosi www.transfer.ro sau ftp.

Conditii de livrare a materialelor pentru prelucrare

Formatele de fisier acceptate sunt: Corel Draw (*.cdr), Adobe Illustrator (*.ai), Adobe Acrobat (*.pdf), Adobe Photoshop (*.psd), sub platforma PC.

Dimensiunile layout-ului trebuie sa aiba o margine suplimentara cu 5mm mai mare fata de dimensiunile finite ale produsului, numita in limbaj tehnic brut sau bleed.

Elementele din fisiere trebuie sa foloseasca spectrul de culoare CMYK. Daca doriti ca unele elemente livrate sa fie imprimate folio sau lacuite cu lac selectiv UV, acestea trebuie furnizate in format vectorial.

Este de dorit ca fonturile folosite sa fie vectorizate (sau transformate la curbe), in cazul in care acest lucru este posibil.

Este preferabil ca imaginile sa fie in format *.TIFF sau *.psd. Cele de tip *.jpg au o calitate inferioara, fiind ob?inute prin aplicarea unei compresii formatului *.TIFF. Este obligatoriu ca acestea sa fie in spectrul CMYK, cu rezolutia intre 300 si 400 pixeli/inch, in functie de tipul de hartie folosit la tipar. In cazul suporturilor absorbante, gen hartie offset, rezolutia de printare poate lua valori inferioare.

In cazul folosirii de culori speciale, este recomandat ca acestea sa respecte indicatiile din Manualul de Identitate al clientului, sau sa fie alese folosind paleta Pantone si nu este indicata aplicarea de efecte (transparenta, de exemplu) asupra obiectelor care contin acele culori.

Pentru Tipar Carte coperti: Fisierele Corel Draw, Adobe Ilustrator, sau Adobe Acrobat, imaginile si culorile din interiorul documentelor trebuie sa fie CMYK la o rezolutie de minim 300dpi, exceptie facand documentele ce contin culori speciale. Coperta trebuie sa fie aiba un brut (bleed) de 5mm fata de formatul finit. Pentru realizarea cotorului, este bine a se contacta tipografia pentru comunicarea exacta a dimensiunii.

Pentru Tipar Policromie: Fisierele Corel Draw, Adobe Ilustrator, sau Adobe Acrobat, imaginile si culorile din interiorul documentelor trebuie sa fie CMYK la o rezolutie de minim 300dpi, exceptie facand documentele ce contin culori speciale. Documentul trebuie sa aiba un bleed de minim 2mm fata de formatul finit.

Important

Este indicat ca orice lucrare sa fie insotita de un print martor alb-negru sau color, in functie de complexitatea lucrarii. Impreuna cu fisierul sursa trebuie adus si un fisier *.jpg pentru vizualizare si un eventual control.